Heb je keus of is je leven vooraf bepaald?

Heb je keus of is je leven vooraf bepaald?

Het universum zit vol met wonderen. Veel meer wonderen dan wat wij kunnen bevatten. De universele wetten zijn perfect afgestemd zodat we op elk moment de lessen krijgen die we juist nodig hebben van de andere deelnemers in ons leven.

Van de spirituele meesters weten we dat wij allemaal één geheel zijn. Jouw vooruitgang is ook mijn vooruitgang, jouw pijn is ook mijn pijn. Wij weten ook dat we op een bepaald niet tastbaar niveau verbinding met elkaar hebben. Dat idee is moeilijk te bevatten,… hoe kan er uitgelegd worden dat als er veranderingen in ons zelf plaats vinden, ook de omgeving met ons mee verandert?

Carl Jung (de grondlegger van de psychoanalitica) benoemt dit fenomeen van de toevalligheden die overeenkomen met onze behoeften met de term synchroniciteit. Hij omschrijft de synchroniciteit als het tegelijkertijd verschijnen van twee gebeurtenissen die hetzelfde doel dienen, maar verschillende oorzaken hebben.

Als we het idee van synchroniciteit omarmen zal:

  • ons leven zin hebben
  • iedere gebeurtenis en iedere deelnemer in ons leven een doel hebben
  • het niet voelen alsof we deels of helemaal slachtover zijn

Stel je eens voor: als jij het universum kan scheppen zal je dan mensen niet de mogelijkheid geven om hun leven steeds te verbeteren door zichzelf te ontwikkelen in plaats van dat ze slachtovers blijven van hun eigen leven?? Waarschijnlijk zal je het zeggen: “Er zal zeker een wonderbaarlijke synchroniciteit nodig zijn om alle zeven miljard mensen op het juiste moment en op de juiste plek te laten zijn om de benodigde lessen te leren. Dat klinkt wonderbaarlijk. Maar is dan ook niet wonderbaarlijk de manier waarop de miljarden verschillende cellen in ons lichaam met elkaar communiceren en elkaar beinvloeden?

Natuurlijk zijn er altijd redenen om het idee van synchroniciteit en de verbondenheid met het geheel te ontkennen. Het is namelijk makkelijker om de rest de schuld te geven en ons afgescheiden te houden. Als we erkennen dat we met elkaar verbonden zijn dan nemen we de verantwoordelijkheid voor onszelf, maar ook voor de anderen om ons heen.

Mensen die zich gelukkig voelen en gefocust zijn omarmen het idee van synchroniciteit. In de gebeurtenissen in hun leven zien ze een bepaalde interconnectie. Zij zetten de intentie dat de synchroniciteit in hun voordeel gebeurt. De allersuccesvolste mensen ontkennen het idee dat leven een loterij is en dat geluk per toeval komt.

Heb je keus of is je leven al bepaald?

Hoe ga je om met “het lot” en “het voorgeschreven” in je leven? Logischerwijs geloven we dat we zelf ons pad kiezen en ook dat het pad al vooraf is bepaald. Alle twee gebeuren in ons leven. Wij volgen gewoon ons pad en bepalen ook de richting door de overwegingen die we maken. En de beslissingen die we nemen.

De succesvolle mensen volgen hun pad dat voorgeschreven is, maar zij bepalen zelf de richting en verwachten niet dat iemand het voor hen doet. De benodigde verantwoordelijkheid nemen ze dan zelf.

Tijdens ons leven leren we de wetten van het Universum kennen. Het is aan ons of we ergens blijven hangen of dat we verder in het leerproces gaan:

  • Slachtoffer mentaliteit: we hebben geen concrete doelen, we geloven dat het leven een geluksspel is. Onze daden zijn chaotisch en zonder enig doel en richting.
  • Bewustwording: we hebben concrete doelen en maken plannen om ze te bereiken. We ontdekken dat het visualiseren van onze doelen en de discipline om ze te bereiken tot goede en concrete resultaten leiden. In deze fase worden we er bewust van dat het bereiken van de doelen niet per se ons gelukkig maakt.
  • Bewustzijn van onszelf en de omgeving: we ontdekken dat het genoeg is om het beste van jezelf te geven en dat het leven de rest doet. Ook dat het leven ons rijkelijk beloont op het moment dat we in staat zijn om het te ontvangen. In deze fase ontdekken we dat de balans tussen inspanning en ontspanning van cruciaal belang is. We begrijpen dat de wanhoop en woede niet de enige mogelijkheid zijn. We bereiken steeds meer innerlijke rust en comfort. De behoefte van rennen, druk zijn, doelen bereiken wordt steeds vervangen door ons op de uitdagingen te focussen.

Wat is de bedoeling van het leven dan?

Ons leven krijgt geen zin door groot succes. Het is belangrijker om de zin in de kleine dingen te doorzien en het verband er tussen.

  • Fred wint zijn eerste miljoen en zegt: “Was dat hem?”
  • Marry bereikt de top van haar professionele carrière en zegt: “Wat voor zin had dat?”
  • Sara heeft een baby gekregen, maar is nog steeds in depressie!

Het is geen doel om een miljoen te winnen, directeur van een groot bedrijf te zijn of moeder te worden. Het maakt niet uit waar je bent en wat je doet. Als je de zin van het leven wilt ontdekken, leer leven naar het moment. Namelijk in dat moment zal je heel veel trofeeën vinden. En genieten van moment. Het leven is namelijk datgene wat er nu gebeurt. Niet onze toekomstige plannen waar we druk mee bezig zijn of nog erger het verleden waarin we blijven hangen.

Simpel gezegd: Leef gewoon voor het moment:))