In de greep van de angsten

Om te kunnen slagen, met passie te leven, in harmonie met jezelf te zijn en handelen vanuit je eigen potentie is alleen mogelijk als je vanuit eigen Ik leeft en handelt. Het ondergaan vanuit eigen Ik betekent dat ons innerlijk punt van referentie onze eigen ziel is en niet de objecten om ons heen. Simpel gezegd verwijzen we steeds naar onszelf toe.

 

Het tegenovergestelde is steeds verwijzen naar objecten om ons heen, zoals situaties, omstandigheden of mensen buiten ons zelf. Wij streven hierdoor voortdurend naar goedkeuring van anderen. Ons denken en ons gedrag worden bepaald door de reactie die we van de omgeving verwachten. Het verwijzen naar objecten buiten ons is gebaseerd op angst en onzekerheid. Het ego is dan het innerlijke punt van referentie. De behoefte om alles onder controle te hebben is sterk aanwezig en eigenlijk niets meer dan een angst mechanisme. Het ego zorgt dat je veilig in je comfortzone blijft, en alles daar buiten is onbekend en eng. Het ego is een handig overlevingsmechanisme, maar dit houdt je beperkt. Je gaat jezelf identificeren met het object van je referentie zoals je beroep, je rol binnen een groep of je gezin. Maar het ego is echter niet wie je werkelijk bent. Het ego is je zelfbeeld, je maatschappelijke masker, de rol die je steeds speelt. Je maatschappelijke masker vaart wel bij goedkeuring. Het wil alles onder controle houden en het houdt zichzelf in stand door macht, want het leeft in angst en handelt uit angst.

 

Wij mensen hebben bepaalde angsten die zich uiten met verschillende symptomen. Er zijn er een zestal die iedereen kent en ervaart. Namelijk angst voor armoede, angst voor kritiek, angst voor ziekte, angst om liefde te verliezen, angst voor ouderdom, angst voor de dood.

            Angst voor armoede. Dat is de meest verwoestende angst. Dat is een geestestoestand, meer niet, maar hij kan kansen op succes in elke onderneming bederven. Deze angst verlamt je vermogen om je verstand te gebruiken, ruimt je zelfvertrouwen uit de weg, beperkt je enthousiasme, weerhoudt je van initiatieven, maakt je onzeker over je doelen en belemmert je zelfbeheersing.

De symptomen van de angst voor armoede zijn: onverschilligheid, bezorgdheid, te grote voorzichtigheid, uitstelgedrag.

            Angst voor kritiek. Die angst hebben we in een hoog ontwikkelde vorm. Deze angst berooft mensen van initiatief nemen, beperkt hun individualiteit, neemt hun onafhankelijkheid weg. Kritiek is de enige vorm van dienstverlening waarvan iedereen te veel heeft. Vrijwel iedereen heeft een voorraad liggen die gratis wordt uitgedeeld, gevraagd of ongevraagd.

De symptomen van angst voor kritiek zijn: nervositeit, onnodige bewegingen, minderwaarheidscomplexen, extravagantie, gebrek aan initiatief en ambitie.

            Angst voor ziekte. Het zaad van de angst voor een slechte gezondheid leeft in de geest van ieder mens. We vrezen een slechte gezondheid als gevolg van de vreselijke beelden die in onze gedachten opkomen als we bedenken wat een ziekte kan veroorzaken. We vrezen er ook voor als gevolg van de economische tol die een slechte gezondheid kan eisen.

De herkenbare symptomen van angst voor ziekte zijn: negatieve zelfsuggestie, ontvankelijkheid, zelfverwenning, gewoonte om te lezen over ziektes.

            Angst voor verlies van liefde. Jaloezie en andere vergelijkbare vormen van nervositeit komen voort uit onze angst om iemands liefde te verlezen. Deze angst is de pijnlijkste van alle zes basisangsten.

De symptomen van de angst voor verlies van liefde zijn: jaloezie, kritiek uitoefenen, neiging tot gokken.

            Angst voor ouderdom. Deze angst is voornamelijk afkomstig uit twee bronnen. Ten eerste is er de gedachte dat ouderdom armoede met zich mee kan brengen. Ten tweede maken veel mensen zich zorgen over wat hen in het hiernamaals te wachten staat. Ook wordt deze angst bevorderd door de gedachten om vrijheid en onafhankelijk te verliezen als gevolg van ouder worden.

Symptomen van de angst voor ouderdom zijn: gebrek aan enthousiasme, de gewoonte om zichzelf verontschuldigend “oud” te noemen, ongepaste kleding dragen en ongepaste gedrag vertonen (bijvoorbeeld zich kleden en gedragen als een tiener).

            Angst voor de dood. Voor sommigen is dit het meest verschrikkelijke van alle basisangsten. Het leven is energie en kan net als andere vormen van energie verschillende overgangsprocessen doormaken of veranderen, maar kan niet ongedaan gemaakt worden. De dood is alleen overgang. En mocht de dood toch meer zijn dan een verandering of een overgang, dan komt er niets na de dood behalve een lange, eeuwige, vredige slaap. En voor slaap hoeft niemand bevreesd te zijn. Als je de logica hiervan kunt aanvaarden, kun je de angst voor de dood voorgoed van je afzetten.

Symptomen van de angst voor de dood zijn: de gewoonte om na te denken over sterven, vaker veroorzaakt door verminderde gezondheid, het gebrek aan passende bezigheden, teleurstellingen in de liefde, krankzinnigheid en religieus fanatisme.

 

Alle zes basisangsten leven in ieder mens. Jezelf ervan bevrijden vraagt zelfanalyse, consequentheid, zelfkennis, positieve instelling. Je ware Ik, je wezen, je ziel is volkomen vrij van angsten. Die is immuun voor kritiek en voor geen enkele uitdaging bang. Die voelt zich niet beter dan anderen doordat ze weet dat alle anderen hetzelfde Ik zijn, dezelfde ziel hebben in verschillende vermommingen. Dat is het essentiële verschil tussen een oplossing van probleem in jezelf of buiten jezelf zoeken.

 

Leer jezelf kennen, leer niet te oordelen, breng tijd door in stilte, in de natuur, ontdek je talenten, ontdek je unieke vermogens en leef met passie. Wees niet bang om van beroep te veranderen, bepaalde “vrienden”los te laten, oude spullen weg te gooien, niet dienende gedachten op te ruimen. Leef met volle teugen en geniet van ieder moment, want daar vind je het ultieme geluk. Zo kan je je angsten overwinnen en handelen en leven uit pure potentie en liefde.