Reus – Rousseau – Robot

Reus – Rousseau – Robot

  1. Reus, met het verstand van een 3-jarige. Dat is je ongecontroleerde emotie of de innerchild. Dat is een mentaal deel in je dat alle patronen en overtuigingen heeft opgeslagen die zich in onze eerste zeven levensjaren hebben ontwikkeld. In deze periode maken de hersenen een heel belangrijke ontwikkeling door. Veel van de door ons aangeleerde patronen ontstaan in die jaren en worden vastgelegd in ons brein. De innerchild kan soms reageren op een manier die we niet willen. Meestal gaat het automatisch zonder dat we het door hebben. Het gebeurt omdat we getriggerd worden waarop we onbewust reageren. We ervaren het dan alsof we weer in dezelfde valkuil zijn getrapt, waar we ook al eerder in hebben gezeten. Dat is een automatisch gedrag dat aangeleerd is in de kinderjaren. De ongecontroleerde emotie was toen behulpzaam, maar in het hier en nu kan tot problemen leiden. Voorbeelden hiervan zijn: niet goed voor jezelf opkomen, te snel boos worden, je angstig terugtrekken, paniek aanvallen, enzovoort. Als dat vaak gebeurt spreken we van belemmerende patronen.
  1. Rousseau, een wijze heer. Hij is de rationele en de creatieve van de drie. Hij maakt alle belangrijke beslissingen en komt met doordachte plannen. Als Mister Robot even niet weet wat hij moet doen, dan geeft hij alle beschikbare informatie aan Rousseau en wacht tot hij een beslissing neemt. De nieuwe beslissing is tegelijkertijd een nieuw script dat Rousseau schrijft. Het rationele brein onderscheidt ons mensen van de dierenwereld. Wij denken, redeneren, nemen beslissingen, maken plannen. Maar de heer Rousseau wordt zeer beïnvloed door de Robot. Het denken en redeneren is op basis van de info die de Robot geeft. De programmering en de overtuigingen van de Robot bepalen uiteindelijk hoe Rousseau gaat handelen. In feite is Rousseau aan het bevestigen waarvan Robot overtuigd is. Rousseau is echter in staat te veranderen, hij is kneedbaar. Wij dienen de Rousseau meer te gaan gebruiken en niet alles aan de Robot over te laten. Dat vraagt energie en inzet.
  2. Robot, zelflerend met onbeperkt geheugen. Hij verzamelt informatie van onze zintuigen, analyseert, filtert en slaat het op in het geheugen. Mister Robot is de automatische piloot. Je overtuigingen, je programmering. Vanaf de geboorte slaat de Robot alle informatie van de omgeving op en bouwt de programma’s die nodig zijn om te functioneren. Op basis van deze programma’s en overtuigingen worden we steeds gevormd in de manier waarop we naar de wereld kijken, de voorkeuren die we hebben en de interesses die we ontwikkelen. Mister Robot handelt automatisch op basis van de opgebouwde programma’s en vraagt het minste energie van het lichaam. Hij is zeer handig. Maar misschien niet altijd op het moment van nu. Zijn programma’s zijn namelijk in een andere tijd gebouwd. Zijn ze nu nog actueel? Passen ze nog steeds in de huidige omstandigheden? Wanneer heb je voor het laatst de Robot geüpdatet?

Als de heer Rousseau wakker wordt pas dan kan hij een update starten. Op elk moment heeft namelijk maar één van de drie de controle. En in 90% van de tijd is dat de Robot, die daarmee Rousseau slapend houdt.